Вентиляція на кухні своїми руками
Для забезпечення оптимального повітря в приміщенні необхідно заздалегідь потурбуватися про витяжні системи вентиляції у квартирі або в приватному будинку. Найбільш вимогливим приміщенням в цьому плані є кухня. Окрім вологи необхідно також видаляти запахи, жири, продукти горіння. Також витяжна система забезпечує розрідження в приміщенні кухні, яке компенсується повітрям з інших приміщень або припливною вентиляцією. Таким чином, використання витяжної вентиляції в приміщенні кухні дозволяє запобігти попаданню запахів в інші приміщення. З цим завданням прекрасно справляється витяжний зонт, який встановлюється над кухонною плитою та окремий витяжний вентилятор під стелею. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Витяжна вентиляція від кухонної плитиВентиляція кухні не таке важке завдання. Кожен чоловік, якому знайомі такі інструменти як перфоратор, шуруповерт цілком може впоратися з таким завданням. Є два варіанти видалення від повітря від зонту — за допомогою гнучких повітроводів або пластикових. Гнучкі повітроводи легко під'єднувати, але вони не дуже добре вписуються в дизайн кухні та мають великий аеродинамічний опір. Плюс при роботі витягу вони вібрують, що з часом призводить до розриву. Термін служби такого повітроводу не перевищує 5-10 років. Також їх практично неможливо при необхідності очистити із-за гофрованої структури. Пластикові повітропроводи жорсткі, що дозволяє зменшити навантаження на електродвигун вентилятора витяжки. Вони легкі, не схильні до впливу вологи та тепла, при необхідності легко очищаються. Рівень шуму в таких повітроводах набагато нижчий, ніж в оцинкованих або гнучких. Пластик, який використовується в системах повітроводів, не горить і не виділяють в навколишній простір шкідливих речовин. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Розрахунок продуктивності та підбір повітроводівДля того, щоб правильно працювала витяжка, необхідно визначитися з необхідним перерізом повітроводу. Якщо вибрати менший розмір, то вентилятор працюватиме з більшим навантаженням, великим шумом, що з часом може привести до його виходу з ладу. Підбір продуктивностіПо чинних нормах БНіП 2.08.01-89 продуктивність витягу на кухні має бути не менше 60 м³ (для електричних плит) і не менше 90 м³ (для газових плит). Кратність повітрообміну, тобто скільки разів кількість повітря повинна змінитися за одну годину, в приміщенні кухні повинно бути не менше 8 (тобто за одну годину повітря повинне змінитися 8 разів).При розрахунку вибирається більше значення. Також слід додавати 30 % до вибраної потужності для обліку втрат тиску(втрати на фільтрі, на довжині повітроводів, на поворотах, відведеннях). Наприклад, у вас газова плита та об'єм кухні 27 м3. Підбір по нормах - 90 м³/год, розрахунок по кратності 216 м³/год. Вибираємо більше значення, додаємо 30 % і отримуємо необхідну продуктивність кухонної витяжки 280 м³/год. Вибираємо повітроводиПереріз повітроводу підбираються за швидкістю рухи повітря в нім. Такий повітровід в кухні вважається магістральним і швидкість повітря в ньому має бути в діапазоні 4,5-6 м/с. Більш висока швидкість збільшує аеродинамічний опір, знижує продуктивність.Якщо є така можливість, рекомендуємо при розрахунку вибирати мінімальну швидкість 4,5-5 м/с. Менша швидкість забезпечить менші втрати та збільшить продуктивність. Знаючи допустиму швидкість і продуктивність по таблиці вибираємо переріз каналу. Таблиця для підбору круглого каналу
Таблиця для підбору прямокутного повітроводу
По таблиці підходить повітропровід діаметром 150 мм або прямокутним перерізом 60х204 мм. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Схема вентиляції круглими каналами |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
У цій схемі вентиляції використовуються такі пластикові повітропроводи та з'єднувачі : | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Витяжна вентиляція на кухні за допомогою плоских повітроводів |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Для вентиляції в даному прикладі використовувалися такі канали та сполучно-монтажні елементи : | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
РезюмеКухонна парасолька є місцевою витяжною системою, тому рекомендується у витяжну шахту додатково встановити окремий витяжний побутовий вентилятор. Такий вентилятор забезпечить видалення відпрацьованого повітря у верхній зоні приміщення і забезпечить ефективніший повітрообмін в приміщенні. Вибір вентиляторів досить великий, відмітимо тільки, що зручніше та ефективніше експлуатувати моделі, які обладнані таймером затримки відключення. Такий таймер дозволяє подати сигнал про виключення від зовнішнього вимикача і вентилятор вимкнеться не відразу, а по таймеру. Час можна виставити від 2 до 30 хвилин самостійно. Також буде важливим відмітити, що для якісної вентиляції повітря, яке видаляється з приміщення, завжди повинно компенсуватися припливним. Тобто при відкритій кватирці або прочиненому вікні в кухні або в іншому приміщенні забезпечуватиметься компенсація. Якщо цієї умови не дотримуватися, продуктивність вентиляції знижується, створюється розрідження в приміщення, підвищується навантаження на витяжний вентилятор, що зменшує термін його служби. При нагоді рекомендується використати пасивні пристрої припливної вентиляції(стінні або віконні провітрювачі) або механічну припливну вентиляції. |