Вентиляція на кухні своїми руками

КухняДля забезпечення оптимального повітря в приміщенні необхідно заздалегідь потурбуватися про витяжні системи вентиляції в квартирі або в приватному будинку. Найбільш вимогливим приміщенням в цьому плані є кухня. Окрім вологи необхідно також видаляти запахи, жири, продукти горіння. Також витяжна система забезпечує розрідження в приміщенні кухні, яке компенсується повітрям з інших приміщень або припливною вентиляцією.

Таким чином, використання витяжної вентиляції в приміщенні кухні дозволяє запобігти попаданню запахів в інші приміщення.

З цим завданням прекрасно справляється витяжний зонт, який встановлюється над кухонною плитою і окремий витяжний вентилятор під стелею.

Витяжна вентиляція від кухонної плити

Вентиляція кухні не таке важке завдання. Кожен чоловік, якому знайомі такі інструменти як перфоратор, шуруповерт цілком може впоратися з таким завданням.

Є два варіанти видалення від повітря від зонту - за допомогою гнучких повітроводів або пластикових. Гнучкі повітроводи легко під'єднувати, але вони не дуже добре вписуються в дизайн кухні і мають великий аеродинамічний опір. Плюс при роботі витягу вони вібрують, що з часом призводить до розриву. Термін служби такого повітроводу не перевищує 5-10 років. Також їх практично неможливо при необхідності очистити із-за гофрованої структури.

Пластикові повітропроводи жорсткі, що дозволяє зменшити навантаження на електродвигун вентилятора витяжки. Вони легкі, не схильні до впливу вологи і тепла, при необхідності легко очищаються. Рівень шуму в таких повітроводах набагато нижчий, ніж у оцинкованих або гнучких.

Пластик, який використовується в системах повітроводів, не горить і не виділяють в навколишній простір шкідливих речовин.

Розрахунок продуктивності і підбір повітроводів


Для того, щоб правильно працювала витяжка, необхідно визначитися з необхідним перерізом повітроводу. Якщо вибрати менший розмір, то вентилятор працюватиме з більшим навантаженням, великим шумом, що з часом може привести до його виходу з ладу.

Підбір продуктивності

По чинних нормах БНіП 2.08.01-89 продуктивність витягу на кухні має бути не менше 60 м³ (для електричних плит) і не менше 90 м³ (для газових плит). Кратность повітрообміну, тобто скільки разів кількість повітря повинна змінитися за одну годину, в приміщенні кухні повинно бути не менше 8 (тобто за одну годину повітря повинне змінитися 8 разів).

При розрахунку вибирається більше значення. Також слід додавати 30 % до вибраної потужності для обліку втрат тиску(втрати на фільтрі, на довжині повітроводів, на поворотах, відведеннях).

Наприклад, у вас газова плита і об'єм кухні 27 м3. Підбір по нормах - 90 м³/год, розрахунок по кратності 216 м³/год. Вибираємо більше значення, додаємо 30 % і отримуємо необхідну продуктивність кухонної витяжки 280 м³/год.

Вибираємо повітроводи

Переріз повітроводу підбираються за швидкістю рухи повітря в нім. Такий повітровід в кухні вважається магістральним і швидкість повітря в ньому має бути в діапазоні 4,5-6 м/с. Більш висока швидкість збільшує аеродинамічний опір, знижує продуктивність.

Якщо є така можливість, рекомендуємо при розрахунку вибирати мінімальну швидкість 4,5-5 м/с. Менша швидкість забезпечить менші втрати і збільшить продуктивність.

Знаючи допустиму швидкість і продуктивність по таблиці вибираємо переріз каналу.

Таблиця для підбору круглого каналу

Діаметр, мм Витрата повітря при швидкості повітря, м³/год
2 м/с 3 м/с 4 м/с 5 м/с 6 м/с
Ø 100 мм 52 78 104 130 156
Ø 125 мм 90 135 180 225 270
Ø 150 мм 124 191 254 318 382
Ø 200 мм 227 340 454 567 680
Ø 250 мм 360 540 720 900 1080
Ø 315 мм 567 850 1134 1417 1701

Таблиця для підбору прямокутного повітроводу

Переріз повітроводу, мм Витрата повітря при швидкості повітря, м³/год
2 м/с 3 м/с 4 м/с 5 м/с 6 м/с
55х110 43 65 87 109 130
60х120 52 78 104 130 155
60х204 88 132 176 220 265
90х220 142 214 285 356 428


Наприклад, ви вибрали необхідну витрату повітря 280 м³/год і хочете розрахувати, який переріз круглого повітропроводу потрібний для кореневого або магістрального повітроводу, який йтиме від витяжної системи вентиляції в приміщення до першого відгалуження.

По таблиці підходить повітропровід діаметром 150 мм або прямокутний перерізом 60х204 мм.

Схема вентиляції круглими каналами

Круглі повітроводи для витягу на кухні
 
У цій схемі вентиляції використовуються такі пластикові повітропроводи і з'єднувачі :
 

Витяжна вентиляція на кухні за допомогою плоских повітроводів

 
Витяжна вентиляція від газової плити плоскими повітропроводами
 
Для вентиляції в даному прикладі використовувалися такі канали і сполучно-монтажні елементи :

Резюме

Кухонний зонт є місцевою витяжною системою, тому рекомендується у витяжну шахту додатково встановити окремий витяжний побутовий вентилятор. Такий вентилятор забезпечить видалення відпрацьованого повітря у верхній зоні приміщення і забезпечить ефективніший повітрообмін в приміщенні.

Вибір вентиляторів досить великий, відмітимо тільки, що зручніше і ефективніше експлуатувати моделі, які обладнані таймером затримки відключення.

Такий таймер дозволяє подати сигнал про виключення від зовнішнього вимикача і вентилятор вимкнеться не відразу, а по таймеру. Час можна виставити від 2 до 30 хвилин самостійно.


алгоритм роботи вентилятора з таймером

Також буде важливим відмітити, що для якісної вентиляції повітря, яке видаляється з приміщення, завжди повинно компенсуватися припливним. Тобто при відкритій кватирці або прочиненому вікні в кухні або в іншому приміщенні забезпечуватиметься компенсація. Якщо цієї умови не дотримуватися, продуктивність вентиляції знижується, створюється розрідження в приміщення, підвищується навантаження на витяжний вентилятор, що зменшує термін його служби.

При нагоді рекомендується використати пасивні пристрої припливної вентиляції(стінні або віконні провітрювачі) або механічну припливну вентиляції.

Коментарі

отличная статья, почерпнул много идей.
Нове повідомлення